Slitstarka kläder för levnadsglada barn

Barnaåren ska avnjutas! Man ska leka och springa, stoja och ha så kul som möjligt. Därför är det viktigt att även ha kläder som skyddar en från väder och vind, känns sköna och samtidigt är roliga att använda. Overallen är i detta fall idealplagget – den fungerar i både regn och kyla, snö och slask. Den ska hålla bra och hålla länge, och barnet ska inte behöva vara rädd över att smutsa ner eller ha sönder sina kläder, utan kunna leka fritt och ohämmat utomhus i alla väder.

Att tänka på vid overallköp

Det första man brukar titta på är prislappen, och det kan hända att ju mer ett plagg kostar, ju högre prestanda det har. Detta är inte alltid sant om overaller – ibland kan en mindre prisvärd overall fungera bättre än den dyrare modellen, och detta är ju goda nyheter för dig som vill vara både ekonomisk och praktisk. Din ekonomiska situation frigör dig dock inte från ansvaret att hitta det bästa möjliga plagg för din avkomma, och därför bör du även tänka på andra faktorer. Vissa detaljer kan barnet få vara med om att välja – som färgen och mönstret – men andra måste du som förälder vara noga med att kontrollera. Detaljer som vattentäthet, andningsförmåga, slitstarka sömmar och ordentliga fickor, samt instruktionerna om omhändertagning av plagget (tål det tvättmaskin? torktumlare? vilken är den maximala tvätt-och-tork-temperaturen?) är mycket viktiga för att overallen ska räcka länge och väl, och för att barnet ska trivas i den.

Bäst i test

Låt barnet få prova overallen innan du slår till. Få ungen att sitta, stå, huka sig och ta ut stegen lite. Hen ska sträcka ut armarna åt alla håll och böja sig så långt det går. På så sätt testar du overallens rörelsefrihet – och glöm inte välja en modell som är lite större än vad som behövs för att garantera passformen även efter en tids flitigt användande från växande barn. Och lyssna på ditt barn: hur trivs hen i det nya plagget? Ett bra tips för att undvika det vanliga morgonbråket om dagens outfit är att försäkra dig om att barnet gillar sina kläder – då kommer hen att bära dem med stolthet. Du kan även innan du ger dig iväg och handlar göra din research på internet och läsa recensioner vad andra tycker om säsongens overaller och tips inför köpet.