Skydda dig mot bränder med rökdetektorer

Skydda dig mot bränder med rökdetektorer

Varje år inträffar en betydande andel av alla bränder i bostäder som saknar rökdetektorer. Förutom att helt sakna en detektor, kan det också vara så att din rökdetektor inte fungerar som den ska. Att ha ett fullt fungerande brandlarm i bostaden är ett utmärkt sätt att minimera risken för skador och dödsfall i samband med bränder.

Det är tydligt att rökdetektorer räddar liv, men endast om de är installerade på ett korrekt sätt och får det underhåll som de kräver.

Så väljer du rätt rökdetektorer

När du är i färd med att införskaffa rökdetektorer till din bostad kan du följa nedanstående tips:

  • Håll utkik efter detektorer med sammankopplade röklarm. Detta gör att alla brandvarnare i din bostad ljuder när en enskild enhet upptäcker rök i fastigheten.
  • Välj mellan batteridrivna och trådade rökdetektorer. Det är viktigt att du på månatlig basis testar dina enheter för att säkerställa att de fungerar som de är tänkta att göra. Trådade detektorer har ofta ett backupsystem, vilket gör att de kan fortsätta att fungera även vid strömavbrott.
  • Välj mellan fotoelektriska och joniserande rökdetektorer. Joniserande enheter upptäcker ofta eldsflammor snabbare, medan fotoelektriska detektorer är duktigare på att upptäcka pyrande bränder. För bästa effekt bör du installera bägge dessa typer av rökdetektorer i bostaden.

Så installerar du dina detektorer

Följ stegen nedan för att installera dina rökdetektorer:

  1. Installera en detektor i varje sovrum samt i intilliggande rum.
  2. Installera en enhet på varje våning i bostaden, inklusive i källaren.
  3. Montera dina detektorer i taket eller högt upp på väggen. En hög placering är nämligen viktigt för att detektorn ska kunna upptäcka den stigande röken.
  4. Håll detektorerna borta från köket för att minimera antalet falsklarm till följd av matos.

Underhåll detektorerna på regelbunden basis och byt sedan ut dem efter ett antal år. De också till så att alla boende i bostaden känner till ljudet av larmet och vet hur de ska agera.

Det är också viktigt att du testar dina rökdetektorer då och då. Detta gör du företrädelsevis genom att följa tillverkarens instruktioner för testning av detektorerna. Vår rekommendation är att du låter testa dina enheter en gång i månaden.