Plattformspedaler för MTB

Plattformspedaler för MTB

Du kanske just har investerat i en ny cykel eller helt enkelt vill uppgradera din befintliga tvåhjuling med ett par nya pedaler. Det är dock viktigare än du tror att skaffa ett par plattformspedaler av hög kvalitet som matchar ditt sätt att cykla. Det finns nämligen tre huvudsakliga kontaktpunkter mellan dig och din cykel: rumpan, fötterna och händerna. Att säkerställa att du har pedaler som passar ditt sätt att cykla är därför viktigt, om du vill att cykelturen ska vara behaglig.

Inom MTB-branschen är vi cyklister närmast besatta med att ständigt utveckla det sätt vi cyklar på. Vi vill ha lättare cyklar, mer hållbara komponenter och stiliga ramar. Därför har vi också fått se en hel del utveckling på området, inte minst när det gäller marknaden för plattformspedaler. Plattformspedalen är utformad för att ge en optimal kontaktyta mellan cykeln och din fot, samtidigt som pedalen måste vara hållbar nog för att kunna tåla att du trampar på pedalerna och emellanåt slår i dem.

Vad kännetecknar en bra plattformspedal?

Det finns flera olika faktorer som avgör huruvida en plattformspedal är av hög kvalitet eller ej:

  • Det är viktigt att du tittar på plattformspedalens form. Pedalerna har nämligen blivit allt smalare på grund av besattheten kring lättare komponenter. De har också blivit bredare för att du på ett effektivt sätt ska kunna generera kraft genom att trampa på dem.
  • Nitarnas placering. Nitarna är viktiga eftersom det är de som ger dina skor bättre fäste på pedalerna. Pedalen behöver därför ha en bra placering av nitarna för att du ska kunna få bästa möjliga grepp. Glöm inte att köpa bra cykelskor för att få ut mesta möjliga av dina nya pedaler!
  • Bra pedaler har kullager som är säkert förseglade inuti pedalen, med o-ringar som förhindrar att smuts och lera tar sig in i axeln. Pedalerna kan du ganska enkelt underhålla själv genom att göra lite efterforskningar på området.

Färg. Även om färgen inte har någonting med funktionen att göra, är vi alla lite färgkoordinerade när det gäller våra cyklar och vår utrustning. Därför bör du inte göra någon skillnad när det kommer till cykelpedalerna, idag hittar du ett brett utbud av stil och form så att få cykeln riktigt snygg är inte svårt.