Plånböcker sett ur ett historiskt perspektiv

Plånböcker sett ur ett historiskt perspektiv

Plånböcker är små, ofta platta, fodral som används för att bära omkring på personliga tillhörigheter såsom kontanter, bankkort, körkort, visitkort, foton, presentkort och liknande. De tillverkas ofta av läder eller tyg, är vanligtvis tillräckligt små för att rymmas i en ficka men är inte alltid vikbara.

Plånböcker sett ur ett historiskt perspektiv

I det antika Grekland använde man plånböcker som en fattig mans skafferi. Det var i plånboken man bar sin proviant. Ibland kunde människor äta direkt ur denna, men dess främsta syfte var att agera förvaringsutrymme – inte som en matlåda utan snarare som en liten överlevnadssäck.

Plånböcker började tillverkas efter att man i västvärlden hade introducerat pappersvalutor under 1500-talet. Tidigare hade man istället använt sig av myntväskor för att förvara mynt. De tidiga plånböckerna var främst tillverkade av ko- eller hästläder.

1800-talets plånböcker

På 1800-talet kunde plånböcker utöver att rymma pengar även användas för att bära på torkat kött, proviant och diverse föremål som inte skulle exponeras för omgivningen. Plånböckerna användes ursprungligen av amerikaner under industrialismens inledning. Det ansågs i 1800-talets Amerika mer civiliserat att bära plånboken på bältet än att bära omkring på föremål eller en plånbok i fickan. Det senare ansågs vara ociviliserat och konstigt.

I Spanien använde man plånboken för att förvara de tillbehör som behövdes för att röka. Alla män skulle bära på en liten bunt vitt papper samt en plånbok av läder som innehåll en flintasten och ett eldstål, samt en mindre mängd yesca (ett torkat grönsaksfibrer som såg till att en låga genast uppstod vid behov).

Moderna plånböcker

Den moderna plånboken som ofta kan vikas på mitten och har flera fickor för kort blev vanligt i början av 1950-talet, i samband med att de första kreditkorten släpptes på marknaden. Dessa plånböcker har under årtiondena utvecklats något, bland annat i och med införandet av kardborreband i vissa plånböcker på 1970-talet. Än idag är dock plånböcker som ryms i fickan extremt populära.

Idag släpper de flesta stora designers nya kollektioner med plånböcker varje säsong, medan vissa modeller är ständigt återkommande. Dessa är ofta tillverkade av svart eller brunt läder. De flesta återförsäljare säljer även ett brett urval av modeller som riktar sig till män.