Köpa rätt löparskor

De bästa löparskor är olika för varje löpare. Skor ska ger perfekt passform och stöd som behövs för att förbättra och påskynda din träning. Det finns några viktiga faktorer att tänka på när man köper löparskor, den viktigaste är dämpning inuti skon. Löpning i skor med otillräcklig stoppning kommer att resultera i obehag. De mest populära typerna av löparskor har en mittdyna, som ligger mellan hälen och fullängdsfoten. Detta ger bra stöd men gör att skorna känns som en andra hud. En sko som inte passar inte så tätt som en fullängds en, så det finns utrymme för misstag. En ombonad passform kan göra dina steg verkar styltade och fötterna verkar fastna i skon. Det sista viktiga att tänka på när du köper skor är skons båge. Du bör kunna känna bågen när du böjer knäna. Detta är en indikator på att skon står i proportion till din kropp och kommer att ge det mest effektiva stödet för knälederna.

Skor för löpning kräver lite underhåll och rengöring. Tvätta inte skorna ofta eftersom detta kan orsaka överdelarna att förlora sin hållbarhet. Du kan tvätta löparskorna med tvål och vatten eller ett milt rengöringsmedel. Den andra viktiga sak att tänka på när man köper löparskor är lämplig skotyp. Du kan välja mellan öppna, slutna eller polymerer. Välj en sko som har den hållbarhet och det stöd du behöver. Slutna skor ger maximalt skydd mot skador och kan vara mycket dyrt. De används ibland av professionella löpare för att träna för tävlingar. Öppna skor ger mindre skydd. Vissa skor är bra när du är en nybörjare med löpning, den är en avslappnad träningsskor. Syntetiska skor är bra för hela dagen slitage men kan riva ibland. Skodon av polymerer är utformade för att ge maximal komfort och säkerhet. När du får dessa skor, bör du testa dem först genom att bära dem ett tag innan du köper dem. Ju mer du bär skor, desto bättre kommer de att känna för dig.

Om du planerar en utomhusaktivitet, leta efter skor som möjliggör stor flexibilitet. Detta kommer att minska stressen på lederna och benen. Löparskor är en viktig utrustning som ger komfort och skydd mot skador. För att ha en bra passform, välj skor som har en bredare tå låda. Skor med smalare bredder ger inte det stöd som behövs för att fungera effektivt. Om du använder en triathlon sko, se till att den levereras med en bra båge för dina fötter.

Det är bättre att få fötterna mätt innan du köper skor. Detta säkerställer att du har rätt storlek. Detta kan göras genom att gå till en skoaffär eller genom att ta fötterna till en fotvårdsspecialist. Fotvårdsspecialisten kommer att ta några mätningar för att bestämma din omkrets och längd och kan ge dig råd om en sko med en perfekt passform.

Se till att de skor du köper har mer än bara en justering. Dessa är de skor som inte passar perfekt, men de ger dig mer rörelsefrihet. De erbjuder också stöd till hälarna och din nedre och överkropp.

Träningsinspiration finns på denna sida heartrate.se.