Herrcykel för långdistans?

Herrcykel för långdistans?

För den som ska cykla långdistans är det sällan klassiska herrcyklar som kommer på tal. Istället är det racercyklar, mountainbikes – eller i alla fall hybrider – som brukar användas. Med det sagt, så beror det på en rad olika saker. Har man en rutt som består av plan asfalt, är det kanske inte nödvändigt att ta en mountainbike. Men är det lämpligt att köra långdistans med en herrcykel, och vilka för- och nackdelar finns det?

Goda packningsmöjligheter

Herrcyklar är sällan försedda med en cykelkorg, men däremot med pakethållare. Cyklar man långt behöver man troligtvis ha med sig en del packning. Precis som när man cyklar på andra typer av cyklar, kan man komma långt med enbart en ryggsäck. För de längre distanserna är det dock inte alltid tillräckligt, och där kan pakethållaren vara en avgörande skillnad. Det ger helt enkelt mer kapacitet för den långa resan. Samtidigt går det alltid att köpa till cykelväskor och montera, men behöver ännu lite mer kapacitet så är pakethållaren en faktor.

För riktigt goda packningsmöjligheter kan det vara aktuellt att köra en damcykel, som oftare är försedda med cykelkorgar. Ramkonstruktionen, det som kanske definierar damcyklar, gör dock att viss effektförlust sker. Det här märks kanske inte särskilt mycket på plant underlag, men de gånger man behöver ta i – till exempel i branta uppförsbackar – kommer det att märkas.

Tyngre färd

Köper du en hybrid eller en racercykel kommer den långa färden sannolikt att inte upplevas lika tung. Och det är heller inte något konstigt. En herrcykel är inte utformad för hastighet och bibehållen effekt på samma sätt som en racercykel är, till exempel. En racercykel, med sin lättviktiga ramkonstruktion och tunna däck, kommer du längre ”per tramp”.

Terrängen

Valet av cykel för långdistans beror i hög grad på terrängen. Kommer du att cykla genom snåriga stigar i skogen? I sådana fall är en mountainbike kanske det rätta valet. Är det mycket av både och, kanske en hybrid är det bästa valet. En enkel herrcykel kan fungera för långdistans, men kanske inte under tidspress och med tuffa terränger som en del av rutten.