Gardiner kräver mer åtanke än du trodde

När man skaffar sin första riktiga lägenhet är man så glad. Friheten att få bestämma exakt allt själv. Vad man ska laga för mat. När man går och lägger sig. Vilka gardiner man ska köpa. Men hur tänker man egentligen kring möbler? Visst är man glad och fri i sin nya lägenhet, men snart inser man hur mycket man måste tänka på. Hur vet man vilken typ av gardiner man ska köpa? Ska man köpa ljusa eller mörka? Långa eller korta? Med mönster eller inte? Vi inser snart att det finns främst två anledningar till varför man använder gardiner; för att reglera ljuset och insyn. När man kommit fram till vad man har störst behov av kan man gå till nästa steg; vilken typ passar mina behov?

Vilken gardin ger vilken känsla?

Gardiner kommer i många olika format, mönster och material. Det finns gardiner som räcker ner till fönsterbrädan. Och så finns det gardiner som räcker ända ner till golvet. Vissa gardiner är tunna och andra tjocka. När du tänkt igenom din situation och vad du behöver, är det lättare att välja typ av gardin. Om ditt fönster är stort och tar in väldigt mycket ljus, kan en mörk, lång gardin passa, om du vill ha rummet en aning mörkare. Är det ett fönster som inte tar in så mycket ljus kan en kort och ljus gardin funka. Dina gardiner kan också bidra väldigt mycket till rummets känsla. Vill du ge rummet en elegant och kunglig känsla, är långa, tjocka gardiner av sammet eller likande tyg passande. Vill du ha ett mer minimalistiskt intryck kan raka, stilrena gardiner funka bättre. När du vet vilken stil som är rätt för dig kan du se igenom utbudet av gardiner i Halens webbutik, det enkelt och smidigt för dig att både shoppa och få gardinerna direkt levererade hem till dig.

Mer än bara fönster kläddes

Gardiner och skynken har länge varit ett sätt att stänga ut ljus och begränsa insyn. Men det gäller inte endast fönster. På de tidigare åren efter Kristus vet man att man ibland använde enkla, långa skynken för att dela upp rum istället för väggar. På 1700-talet blev det också stort att pryda sina sängar med skynken, så kallade himmelsängar. Hos de rikaste kunde man hitta stora, tunga gardiner av sammet och silke. I Frankrike under Louis XIV:s regerande tog man designen på gardinerna ett snäpp längre. Man la till tofsar, flätor och rosetter. Under romantiken inspirerades man av grekerna, egypterna och Orienten. Man karvade fåglar och vindruvsklasar ovanför fönstren som höll upp gardinerna. Idag är vi mer stilrena.