En nordisk succé

Som marknadsledande inom elektriska hushållsapparater och köksredskap i Norden är OBH Nordica ett välkänt svenskt företag. Det grundades år 2002 av två bröder vid namn Peter och Thomas Ek som hade stora framgångar med produkter som fokuserade på design och innovation men historien startade redan i slutet av 50-talet då det svenska företaget Nordica lanserade hårtorken för hemmabruk. Idag ägs bolaget av det multinationella företaget Groupe SEB.

I ditt hem har du kanske en brödrost eller en hushållsmaskin på diskbänken från OBH Nordica? Det vore inte så konstigt i så fall eftersom OBH Nordica är marknadsledande inom elektriska hushållsapparater i Norden. Sortimentet är väldigt brett och du kan hitta allt från köksmaskiner till skönhetsapparater eller andra produkter för hemmet. ”OBH Nordica: designing good life” har du säkert hört förut, sloganen som idag är välkänd men allt började egentligen på 60-talet med en hårtork.

Danskt svenskt ursprung

I slutet av 50-talet började hårtorken säljas av ett företag som hette Nordica som ägdes av en man som hette Bertil Joffe. Hårtorken hade innan dess bara funnits för professionellt bruk på frisörsalonger och produkten blev snabbt populär. Nordica utökade snart sitt sortiment till att säja andra hushållsapparater som letade sig in i många svenskars hem. Två bröder vid namn Peter och Thomas Ek arbetade under ett antal år på Nordica och 1986 köpte de företaget. Under åren som följde utvecklades OBH Nordica och 2002 gick man ihop med det danska företaget OBH för att slutligen bli OBH Nordica.

Under följande år fortsatte företaget sin expansion och omsättningen mer än tredubblades på fem år. Fler och fler svenskar lärde känna varumärket som gick från 0 till 97 procents varumärkeskännedom på mindre än sju år. Bröderna Ek hade stora framgångar och utnämndes till ”Entrepreneur of the year” år 2010. 2011 togs OBH Nordica över av Triton, ett investeringsbolag som arbetar med att få medelstora företag i de tysktalande och nordiska länderna att växa och utvecklas. 2015 köptes OBH Nordica av Groupe SEB, ett världsledande företag inom försäljning av små hushållsapparater som har 26 000 anställda i 150 länder med huvudkontoret i Frankrike. Idag arbetar ungefär 80 personer på OBH Nordica som har huvudkontor i Sunbyberg utanför Stockholm och bolag i Finland, Danmark och Norge. Man har även verksamhet i Kina. Omsättningen uppgår till ungefär 550 miljoner kronor.